Ny bog: Liberal politik gør os fede

Hvorfor bliver tallene på danskernes badevægt ved med at stige? Fordi liberale ideer har sneget sig ind på vores samfund, lyder det i en ny debatbog.

I FoodFight.eu kickstarter EU-parlamentariker, Christel Schaldemose og folketingspolitiker, Benny Engelbrecht den oversete værdikamp om mad. De interviewer anerkendte forskere og debattører som Nikolaj Kirk og Katrine Klinken i jagten på en bedre folkesundhed.

De to socialdemokratiske forfattere har interviewet forskere fra Oxford Universitet, hvis arbejde viser, at fedmen er et større problem i liberale samfund.

Derfor er det farligt, at EU og Danmark i det sidste årti er gået i en mere liberal retning:
“At lade markedet bestemme er at lade industrien bestemme. Vi ser nu konsekvenserne. EU oplever en fedmeepidemi i disse år,” skriver Schaldemose og Engelbrecht i bogen.

Ifølge forfatterne klinger det hult, når borgerlige politikere hævder, at oplysning klarer alle problemer. Det oplyste valg er en illusion – for hvem kan gennemskue E-numre og tyde indviklede varedeklarationer?

De slår i stedet til lyd for en langt strammere regulering af fødevarer og god guidning af forbrugerne. Løsningerne byder blandt andet på usunde madvarer med negative mærker, håndholdt hjælp til udsatte grupper og undervisning i madborgerskab for folkeskoleelever.

Og med det er debatten skudt i gang.

Fakta

  • EU udstikker de overordnede retningslinjer for lovgivningen omkring fødevarer
  • Fedme koster årligt Danmark 14,4 milliarder kroner (Sundhedsministeriet, 2004)
  • Australien er et af de seneste eksempler på sammenhængen mellem liberal politik og fedme. I 1996 fik landet en centrum-højre regering, som kraftigt deregulerede fødevaresystemet. Op gennem 90’erne og 00’erne er fedmeraten steget eksplosivt.

_______________________________________

For yderligere information kontakt venligst Christel Schaldemose på 4076 8626 eller Benny Engelbrecht på 3337 4022

Dette indlg er kategoriseret i Ikke kategoriseret og tagged , , , , , . Bogmrk permalink.

Lukket for kommentarer.